Zelf een webshop maken met WordPress in 5 stappen

Zelf een webshop maken kan dat? Dit is een vraag die ik vaak hoor, het antwoord is ja en nee. Nu hoor ik je de vraag al stellen “ waarom wel en waarom niet?” Je kunt zeker zelf je website maken, maar er zit natuurlijk verschil tussen een zelfgemaakte website of een website gemaakt door een webdesigner. Dit betekend niet dat je geen succesvolle shop kunt hebben als je deze niet hebt laten maken door een specialist, en zelf aan de slag gaan is heel geschikt voor iedereen met wat minder budget. Mocht je twijfelen, hieronder 5 stappen om je op weg te helpen, ik zeg probeer het eens want uitbesteden kan altijd nog.

Stap 1: Kies hosting geschikt voor WordPress webshop

Naast het kiezen van je bedrijfsnaam en de niche waarin je van plan bent te gaan verkopen is het minstens net zo belangrijk om een goed hostingbedrijf voor je website te kiezen. Snelle hosting verdient zich al snel terug, er is namelijk niets zo storend voor je klant als een website die langzaam laad en elke seconde extra laadtijd kun je al snel 7% conversie kosten (ja dit is zelfs onderzocht en bewezen)

Stap 2: Kies je Worpress thema:

Een WordPress thema kiezen voor je website kan best overweldigend zijn, er zijn nogal wat keuzes (#keuzestress). Mijn advies is om altijd te kiezen voor de functionaliteiten van het thema en niet voor de look. De thema’s met een vaste look hebben vaak meer beperkingen, maar hebben wel als voordeel dat het makkelijker is om die look mooi over te brengen. Mocht je dus een thema tegenkomen die echt precies is wat je zoekt, dan kun je deze gerust proberen, maar houd er rekening mee dat als je je look een beetje wilt veranderen je dan waarschijnlijk een nieuw thema moet uitzoeken. Een aantal goede opties zijn: Astra, Flatsome, Kadence, Blocksy, Neve en Divi.

Stap 3: Alle plugins installeren voor je WordPress webshop:

Om van WordPress een webshop te maken heb je Woocommerce en een betaal methode nodig. Een fijn systeem om te gebruiken voor het regelen van de betalingen zoals betalen via Ideal is Mollie. Hieronder nog een klein lijstje met plugins die ik aanraad, en ook met plugins geld “less is more”.

• GDPR Cookie-toestemming
• Rankmath (voor seo)
• W3 Total cache (of nog beter litespeed cache als je litespeed hosting hebt)
• contact form 7

Stap 4: Categorieën en producten toevoegen aan je WordPress webshop:

Een webshop moet overzichtelijk en makkelijk te navigeren zijn, een goed plan maken voor je categorieën en subcategorieën is het halve werk. Een goed voorbeeld is een kleding website met de volgende indeling:

dames
broeken
lange broeken
korte broeken
driekwart broeken

Probeer rekening te houden met zoekwoorden en denk er over na hoe iemand via Google zou zoeken, in de subcategorieën van broeken gebruik je dus niet kort/lang/driekwart maar herhaal je het woord broeken.

Stap 5: Zorgen voor vindbaarheid van je WordPress webshop:

Oké je website is af maar wat nu? Je moet ervoor zorgen dat je website ook gevonden kan worden via Google. Je WordPress webshop kun je aanmelden in Google search console zodat Google deze kan indexeren en meenemen in de zoekresultaten.

Je vindbaarheid kun je ook nog verhogen door actief te zijn op social media, te bloggen en door je website aan te melden bij Google mijn bedrijf. Google mijn bedrijf is vooral super als je heel lokaal werkt, maar ook als dat niet het geval is raad ik dit aan.

Twijfel je over WordPress en wil je graag proeven voordat je koopt? Stuur mij eens een WhatsApp voor toegang tot een test account. Ook voor andere WordPress of (litespeed) webhosting gerelateerde vragen kun je altijd contact opnemen met Jouw Site Host.

Groeten Roelien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
WhatsApp met Roelien
Hallo, mijn naam is Roelien :) als ik je ergens mee kan helpen hoor ik het graag!