WordPress in 5 voordelen en 2 nadelen

WordPress is één van de meest gebruikte CMS-systemen om websites te bouwen. Zo zou in 2022 ruim 43% van alle websites op WordPress draaien. In absolute cijfers gaat het om zo’n 810 miljoen websites. Dat zijn er heel wat.

En dat is natuurlijk niet zonder reden. Dus misschien denk je eraan om je website ook te (laten) bouwen met WordPress.

WordPress biedt inderdaad heel wat voordelen, waardoor het zeker een slimme keuze kan zijn. Maar, zoals bij alles, heeft het systeem ook nadelen. Laten we beide kanten even onder de loep nemen, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

5 voordelen van WordPress

WordPress is gratis

Ja, je leest het goed. WordPress is volledig gratis te gebruiken. Het systeem is open-source. Het werd (en wordt nog steeds) ontwikkeld door honderden (of misschien zelfs duizenden) ontwikkelaars van over de hele wereld onder de GPLv2-licentie. Dit houdt in dat de broncode gratis te gebruiken en verder uit te breiden is.

Het feit dat er zoveel mensen aan WordPress werken, wil ook zeggen dat het systeem snel evolueert en meegaat met de laatste ontwikkelingen. Dit in tegenstelling tot andere open source-systemen zoals Drupal of Joomla die veel logger zijn.

Wil je je website met WordPress (laten) bouwen, dan kun je de software gratis downloaden via WordPress.org. De meeste webhosts hebben echter de mogelijkheid om met één simpele druk WordPress te installeren. Op minder dan 5 minuten staat de basisversie van je site klaar. Handig, toch?

WordPress is erg gebruiksvriendelijk

Je hoeft geen IT-er of programmeur te zijn om te kunnen werken met WordPress. Je kunt er een website mee bouwen, bestanden en pagina’s toevoegen, de lay-out aanpassen… zonder ook maar één regel code te moeten schrijven. Verschillende drag-and-drop plugins (vaak gratis, zoals Elementor) maken het bovendien erg gemakkelijk om je pagina’s zo op te bouwen zoals je wil. Opnieuw: zonder dat je ook maar één regeltje code moet schrijven.

Dat wil niet zeggen dat er geen leercurve is, want die is er natuurlijk wel. Maar je hebt geen technische kennis, hooguit wat technische aanleg, nodig om er mee aan de slag te kunnen gaan. En dat is ook meteen weer een zeer groot voordeel tegenover concurrenten zoals Joomla en Drupal die aanzienlijk moeilijker zijn om mee te starten.

WordPress biedt zeer veel mogelijkheden dankzij plugins

Ik heb het woord al even laten vallen in het puntje hierboven: plugins. Plugins zijn scriptjes die je gemakkelijk kunt toevoegen aan je WordPress-installatie voor extra functionaliteiten. En weer zonder dat je daarvoor één regel code moet schrijven.

Er zijn meer dan 45.000 (!) plugins beschikbaar. En dat maakt dat zowat alles mogelijk is. Of je nu je SEO wil verbeteren, dagelijkse back-ups van je site wil maken, meer bescherming wil tegen hackers of spam, een webshop wil bouwen… alles is mogelijk met plugins.

De meeste plugins zijn aan de basis gratis. Wil je meer mogelijkheden, dan zijn er vaak premium (betaalde) versies. Maar vaak kom je met de basisversies al een heel eind.

WordPress is SEO-vriendelijk

SEO of zoekmachineoptimalisatie is het proces waarbij je je site optimaliseert voor de zoekmachines. Je zorgt er met andere woorden voor dat je site hoger scoort in de zoekresultaten, zoals van Google, zodat er meer bezoekers op je website komen.

Aan de basis is de code van WordPress al geoptimaliseerd voor SEO. Maar sowieso is het een goed idee om dit uit te breiden met een extra plugin, zoals Yoast SEO of (mijn favoriet) Rank Math. Met deze plugins kun je bijvoorbeeld gemakkelijk metabeschrijvingen en metatitels aan je pagina’s toevoegen, deels ook automatisch.

Daarnaast zijn de meeste WordPress-thema’s responsief. Dat wil zeggen: hun design past zich aan aan het apparaat waarop ze worden bezocht (desktop, smartphone of tablet) zodat de site er altijd goed leesbaar uitziet. En dat vindt Google belangrijk. Bijgevolg zullen responsieve sites ook hoger scoren in de zoekresultaten.

WordPress is flexibel en biedt vrijheid

In tegenstelling tot andere populaire systemen zoals Wix of Squarespace, is WordPress zeer flexibel. Je bouwt je site en host die bij een webhost. Ben je voor welke reden dan ook niet tevreden, dan kun je je site erg gemakkelijk verhuizen naar een nieuwe webhost.

Dat kan niet bij systemen zoals Wix of Squarespace, waar je vasthangt aan hun exclusieve hosting. Heb je graag alle touwtjes zelf in handen en ben je niet graag gebonden aan een systeem, dan is dat zeker iets om rekening mee te houden.

En 2 nadelen aan WordPress

WordPress is kwetsbaar voor hacking

Een groot voordeel van WordPress is ook één van de grote nadelen. Door het feit dat de software open-source is, wil dat zeggen dat het systeem kwetsbaar is voor cyber-aanvallen. Het is daarom belangrijk dat je je site voldoende beveiligt, onder andere door te kiezen voor een sterk wachtwoord en extra beveiligingsplugins zoals Wordfence.

Kies ook voor een goede webhost met beveiligde servers. Dat helpt sowieso mee om je site te beschermen tegen malware.

WordPress vraagt wel wat onderhoud

Bijkomstig aan het veiligheidsprobleem is dat WordPress, je thema en plugins geregeld geüpdatet moeten worden, onder meer vanwege veiligheidsissues. En met geregeld bedoel ik: minstens om de 2-3 maanden. Bij voorkeur vaker. En dat vraagt wel wat discipline.

Bovendien is bij elke update een risico op incompatibiliteit, zoals bijvoorbeeld een plugin die ineens niet meer goed werkt en je site er gek doet uitzien. Neem daarom ook altijd een back-up van je site alvorens je een update doet (en ja, ook die back-up kun je doen met een plugin, zoals Updraft plus). Mocht er toch iets fout lopen, kun je zo altijd terugkeren naar een vroegere versie van je site.

Met deze 5 voordelen en 2 nadelen kun je zelf bepalen wat voor jou belangrijk is. Of de voordelen opwegen tegenover de nadelen, en in hoeverre je je website wil (laten) bouwen met WordPress.

Ik ben zelf een enorme fan van WordPress en bouw er al bijna 20 jaar sites mee. De vrijheid, flexibiliteit en het enorme gebruiksgemak zijn voor mij de 3 hoofdredenen waarom ik het blijf gebruiken. Die nadelen neem ik erbij (nothing is perfect!) en ik probeer er me er zo goed als mogelijk tegen te beschermen. Onder meer met extra veiligheidsplugins, geregelde updates, voldoende back-ups en te vertrouwen op goede, veilige hosting.

SEO- en blogcoach

Marie-Lise Van Wassenhove

Met blogstudio begeleidt ze coaches, (kennisonder)nemers en bloggers naar meer organisch verkeer en online inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
WhatsApp met Roelien
Hallo, mijn naam is Roelien :) als ik je ergens mee kan helpen hoor ik het graag!